Понякога може да е трудно да преценим как се справяме като шеф.Отчетите не

...
Понякога може да е трудно да преценим как се справяме като шеф.Отчетите не
Коментари Харесай

7 знака че сте лидер, който хората биха последвали

Понякога може да е мъчно да преценим как се справяме като началник.

Отчетите не демонстрират отрицателното ни влияние върху успеваемостта на служителите, или пък това, с което се оправяме най-добре, и което те биха желали да правим по-често. Най-доброто решение тогава е да ги попитаме директно и да желаяме откровена оценка от тях. Откъде, обаче, да стартираме?

Тук следват 7 знака, избрани въз основа на научни проучвания и експертно мнение, които демонстрират, че вършите страхотна работа по сплотяването и мотивирането на вашия екип.

Преценете до каква степен всяко едно от тези качества, или метод на държание, е особено за вас, и потърсете мнение на чиновниците си, с цел да видите дали визията ви съответствува с тяхната.

1. Позитивни сте.

Проучване от 2015 година демонстрира, че щастливите хора са по-ефективни водачи. Причината идва от обстоятелството, че те са по-склонни да употребяват „ трансформационно водачество “, което значи, че са изключително положителни във вдъхновяването и мотивирането на своите чиновници, както и в интелектуалното им стимулиране.

Друг забавен резултат от проучването твърди, че позитивността е по-добър индикатор за успеваемостта на лидерите дори и от екстровертността, която нормално се асоциира с сполучливите шефове.

Това не значи да започнете да се усмихвате изкуствено и да се смеете на всяка офис среща. Тези данни ще бъдат от изгода най-много за хората, които търсят да назначат бъдещи водачи.

2. Не се страхувате от смяната.

Младите мениджъри са възприемани като по-ефективни от по-възрастните си сътрудници, съгласно изследване, което включва повече от 65 000 ръководители, проведено от консултантската организация за развиване на водачи Zenger/Folkman.

Питате се за какво? Младите са по-отворени към новото.

Според организацията, относителната липса на опит при по-младите може да значи, че те са по оптимистично настроени към измененията, които се предлагат, и са по-склонни да вършат промени.  

3. Станали сте спокойни и предвидими. 

Технически терминът е „ прочувствена зрялост “, което значи да бъдеш постоянен, общителен и съзнателен.

„ Най положителните мениджъри в света са постоянни, а не прочувствени, поредни, а не безредни, учтиви и деликатни “, написа Томас Чаморо-Премузик, професор по бизнес логика на психиката, в Harvard Business Review. 

Смята се, да вземем за пример, че това може да е причината главният изпълнителен шеф на Google Сундар Пичай да е толкоз сполучлив. За разлика от „ прочувствено нестабилния “ Стив Джобс, Пичай е предвидим и непретенциозен. Той избира да стои надалеч от светлината на прожекторите.

Ако желаете да поведете екипа си по пътя към величието, най-разумният избор е да последвате образеца на Пичай, а друг на Джобс.

4. Почтени сте.

Чаморо-Премузик също по този начин допуска, че честността е основен съставен елемент от ефикасното водачество. Неетичните действия могат единствено да подкопаят репутацията на мениджъра и тази на организацията, за която работи.

Психологът Травис Брадбъри акцентира няколко клопката, които могат да слагат честността на един водач под въпрос. Един от тях е мисълта, че всичко се върти към него. По-добре е той интензивно да настоява за рецензии и въпроси, отправени към метода му на работа. Друга клопка се крие в микроменажирането. Разберете, че продуктивността наподобява по друг метод за водачите и за обособените чиновници. Дайте опция на хората сами да се оправят с работата.

5. Работите старателно.

Според дългогодишни изследвани, добросъвестността (склонността да бъдете проведени и трудолюбиви) е една от най-важните черти, от която зависи триумфът. Съвестните хора са по-склонни да бъдат мениджъри и е по-вероятно да бъдат положителни в своята работа.

6. Имате ясна визия и хрумвания. 

Друго проучване на Zenger/Folkman открива, че най-важното качество на новаторските водачи е способността „ ясно и тъкмо да опишат своята визия за бъдещето “.

Разработването и осъществяването на тази визия, обаче, е по-лесно на думи, в сравнение с каузи.

Сюзан Бейтс, лидерски съветник и създател, декларира, че при нея идват мениджъри, които нямат концепция за бъдещето или способност да опишат картината, която желаят да осъществят, да разпознаят актуалните и бъдещите трендове и да създадат по този начин, че всички да са на една и съща страница.

Една тактика, която Бейтс употребява, с цел да помогне на тези водачи, се назовава „ Голямата Идея “. Тя свежда комплицирани за схващане хрумвания и концепции до ясни и безапелационни изявления в не повече от 25 думи, които да изразят тяхната визия. Изказването би трябвало да има три елементи: предложение, резултат и изгоди.

7. Уважавате колегите си. 

Проучване, включващо близо 20 000 чиновници по целия свят, открива, че най-важната лидерска линия за основаване на положителни взаимоотношения е проявата на почитание.

„ Служителите, които се чувстват уважавани от своите водачи, са 55% по-отдадени на своята работа и шансът те да останат в актуалната си организация е 1.1 пъти по-голям “, написа съавтора на проучването Кристин Поратх за Harvard Business Review.  

Тя отбелязва, че цели 54% от хората в проучването са споделили, че не усещат почитание на работното място. Препоръчва водачите да основат просвета на уважение като следят за жестоко и непочтено държание още при първите срещи при наемане на нови лица.  

По материал от Businessinsider.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР